Uncategorized

15 KEBAIKAN VITAMIN C UNTUK IBU MENGANDUNG 

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t… 

Alhamdulillah… Setelah beberapa lama tak hujan akhirnya gugur juga air dari langit kota kinabalu ni… Sejuk sikit rasa kalau tidak bahangnya Subhanallah panas… Baby pun tidur tak lena…

Bila keadaan panas dengan hujan tak turun, kena banyakkan minum air supaya tak terhidrasi… Terutamanya kepada ibu hamil… Ibu-ibu sangat perlu menjaga kesihatan sebab ada seorang umat Nabi Muhammad yang akan lahir ke dunia… Mesti kita nak tengok baby tu sihat kan…

Selain minum air, vitamin juga penting dalam membantu menambah baik kesihatan tubuh badan contohnya seperti VITAMIN C… 

TANDA-TANDA KEKURANGAN VITAMIN C 

  • Gusi sentiasa berdarah (kekurangan pembentukan kolagen)
  • Tanda lebam pada badan
  • Luka lambat sembuh
  • Sering letih dan lemah
  • Anemia
  • Rambut kerap kali gugur
  • Sakit sendi
  • Darah dalam mata
  • Kulit kering dan gatal
  • Mengalami depression
  • Ekzema
  • Kurang selera makan
  • Masalah pencernaan
  • Kekurangan berat badan

KESAN KEKURANGAN VITAMIN C KEPADA IBU MENGANDUNG 

Kekurangan vitamin C merujuk kepada kekurangan jumlah vitamin C dalam diet pemakanan kita… Bila kekurangan ini tidak diendahkan, lama kelamaan akan menyebabkan kolagen baru tidak dapat dibentuk, seterusnya menyebabkan pelbagai tisu dalam badan mula pecah lalu proses pembaikan tisu badan boleh terjejas…

Jika keadaan di atas berterusan ditambah pula kekurangan vitamin C yang semakin kronik, ia boleh membawa kepada penyakit skurvi…

15 KEBAIKAN VITAMIN C

    1. Pembentukan kolagen – menggalakkan pembentukan kolagen dalam kulit dan menjadikan kulit lebih tegang, anjal, tiada kedutan atau menggeleber…
    2. Mencantikkan kulit – membantu mencerahkan kulit, melambatkan proses penuaan dan menyekat pigmentasi…
    3. Meningkatkan imunisasi badan – membantu meningkatkan sistem imun badan bagi mereka yang sering atau kerap demam dan selsema…
    4. Membantu mengurangkan alergi / alahan – membantu pemulihan lebih cepat dan mengurangkan alergi / alahan hidung, kulit, asthma, resdung dan ulser…
    5. Membantu memerangi kanser – membantu meningkatkan interferon semulajadi dan merangsang pengeluaran T-Cells untuk melawan kanser… Vitamin C juga membantu memusnahkan radikal bebas sebelum menyerang sel badan…
    6. Membantu mengatasi masalah pendarahan, lebam kulit, kulit kering, ekzema dan ruam badan…
    7. Menyokong pembentukan sel darah merah…
    8. Meningkatkan penyerapan zat besi untuk mencegah anemia… 
    9. Membentuk plasenta yang sihat…
    10. Mengelakkan kelahiran bayi pra-matang…
    11. Membantu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah tinggi… 
    12. Membantu sel darah putih melawan bakteria dan kuman…
    13. Membantu memperbaiki masalah insomnia dan stress…
    14. Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik-bintik hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata…
    15. Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal dan juga mendapatkan gusi dan gigi yang sihat…

    KENAPA SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS SHAKLEE? 

    • Vitamin c shaklee ini unik kerana formula sustained release dan formula bioflavonoid…
    • Sustained (or Time) Release ialah satu proses di mana vitamin diformulasi khas agar ia dilepaskan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam… Dengan bahasa ringkasnya, dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu…
    • Sebatian tumbuh-tumbuhan semulajadi, dan bertindak sebagai pigmen tumbuhan dan agen antioksida… Kuasa utama bioflavonoid adalah sifat antioksida yang bertindak sebagai agen anti penuaan, keradangan dan mengekalkan kesihatan badan…
    • Vitamin larut air (B-Complex dan Vitamin C) adalah seperti namanya, mudah larut di dalam air (sebab tu dinasihatkan pengambilan air yang mencukupi apabila mengambil supplement)
    • Sustained Release supplement boleh menawarkan kesan vitamin yang optimum, meminimumkan kehilangan vitamin dalam proses penguraian (perkumuhan), serta menstabilkan paras darah waktu siang dan malam…

    Hubungi SID anda 

    FARHAH 0133254076 

    Id no : 1236587 

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Google photo

    You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    Connecting to %s