Uncategorized

VITAMIN UNTUK IBU MENGANDUNG

Bismillahirrahmanirrahim… Assalamualaikum w.b.t…

Masa mula-mula dapat tau pregnant dulu, perkara pertama yang paah fikir adalah nak baby yang sihat dan sempurna… Semoga dapat mengandung dan melahirkan dengan senang dan takde komplikasi yang teruk… Macam-macam fikir dalam kepala… Apa nak makan, apa nak buat, apa sana apa sini… Macam-macam apa la…

Masa tu dah kenal SHAKLEE sebab makan set untuk kesuburan… Tapi mula-mula pregnant tu tak sambung makan supplement pun… Sebab dah set mind supplement ni makan bila diperlukan which is silap besar paah fikir macam tu…

First trimester paah agak lemah… Terbaring je… Pening, nak muntah… Semua la… Lepas tu baru teringat pada SHAKLEE… Call kawan tanya apa yang patut makan kalau alah teruk… Dia pun cadangkan VITA LEA… Nasib baik ada… So makan la VITA LEA tu sepanjang first trimester tu…

Tiba-tiba terfikir cukup ke VITA LEA ni… Call lagi kawan tanya apa perlu ditambah… Sampai la cukup semua set hamil ni…

6 VITAMIN PENTING UNTUK KEPERLUAN IBU MENGANDUNG 

1) BCOMPLEX – B Complex Shaklee ini unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B… Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’… Ibu mengandung memerlukan sekurang-kurangnya 200@400 mcg (1@2biji)  asid folik sehari…

2) SUSTAINED RELEASE VITAC PLUS – Membantu dalam proses pembinaan kolagen, menguatkan sel-sel tisu dalam badan, meningkatkan sistem pertahanan dan membantu dalam penghadaman bagi ibu-ibu mengandung… Vitamin C juga meningkatkan kadar serapan zat besi untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah…

3) OSTEMATRIX – Membantu bayi untuk mendapat tulang dan gigi yang sihat tanpa menganggu kalsium untuk keperluan tubuh si ibu… Ia juga membaiki rangsangan urat saraf dan mengelakkan kekejangan otot bagi ibu-ibu mengandung… Kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi

4) ESP – memberi tenaga ibu mengandung di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk… Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat serta untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit… Membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi… Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu pertumbuhan plasenta dan penghasilan susu…

5) VITALEA – Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) dimana jika ibu ada masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia… Anemia ini merbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak… Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung…

6) OMEGA GUARD – Minyak ikan tulen sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan… Omega Guard mengandungi DHA dan EPA yang sangat penting untuk pembentukan otak dan mata bayi… Manakala untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan…

DAPATKAN SET KEHAMILAN PREMIUM SHAKLEE 

Boleh dapatkan set kehamilan dan consultation percuma dari paah… In shaa Allah, dengan izin Allah ibu-ibu sekalian selamat melahirkan baby yang comel, sihat dan sempurna… 

Semuanya dari Allah… 

SID ANDA
Farhah

0133254076 

Id no : 1236587

Advertisements

5 thoughts on “VITAMIN UNTUK IBU MENGANDUNG”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s