Uncategorized

NEW YEAR NEW LIFE

Assalamualaikum w.b.t.

Ya Allah. Lama betul Paah tak jenguk blog ni. Before ni Paah focus dekat blog 1 lagi ceritapaah.com. Konon2 beli domain nak cepat naik rank. kikiki. Tapi kalau dah memang jenis malas, beli la domain harga paling mahal sekali pun memang tak jadi apa. Tahun 2018 Paah rasa macam tak jadi apa. Macam setahun masa tu rugi macam tu je.

hello 2019.jpg

Beberapa hari lagi kita dah nak masuk tahun 2019. Ntah apa azam 2018 yang tercapai. Paah tak fokus langsung pada bisnes. Sibuk dengan anak je. Al maklum la. Budak baru 2 tahun. Macam2 la ragam dia. Baru nak belajar banyak benda. Time ni la Paah rasa Paah perlu fokus pada dia.

So, In Syaa Allah, tahun 2019 ni Paah nak masuk semula gear D untuk bisnes. Dah lama duduk dekat gear P. Harap2 still boleh jalan lagi la. Setahun tak start enjin. Kalau kereta tu memang kena overhaul. Tapi Paah rasa otak Paah pun kena overhaul jugak ni.

Anyway thanks to everyone yang sanggup singgah blog tak seberapa Paah ni.

Semoga tahun depan blog ni makin meriah dengan kamu2 semua dan meriah dengan bisnes. Aaminn.

bye 2018

 

Advertisements
Uncategorized

VITAMIN UNTUK JERAWAT PASIR YANG TUMBUH BAGAIKAN CENDAWANΒ 

Assalamualaikum w.b.t. 

Rasa muka macam flawless dah tapi bila pegang ada rasa macam biji-biji… Haaa… Itu dinamakan jerawat pasir… Paah banyak sangat jerawat ni… Tapi tu dulu la… 😎 


FAKTOR TERJADINYA JERAWAT PASIR

1. PEMAKANAN HARIAN 

Siapa suka makan pedas? Same goes to me… Kalau tak pedas rasa macam makan tawar je… Tapi tau tak, makanan pedas ni mengandungi acidic lycopene yang mana pada sesetengah individu akan menyebabkan tahap pH dia berubah dan tidak stabil… 

Bukan makanan pedas je, pada sesiapa yang alah pada makanan seperti tenusu dan roti juga boleh mengakibatkan jerawat tumbuh dengan seronoknya… So, kalau tau makanan apa yang sendiri tak boleh makan, sila jauhkan…

2. PENGGUNAAN PRODUK YANG TIDAK SESUAI 

Dalam sesetengah produk terdapat 2 jenis bahan yang perlu dielakkan yang mana akan menyebabkan liang roma boleh tersumbat, iaitu minyak mineral dan silikon…

3. PENGAMBILAN UBAT TERTENTU 

Penggunaan topical salicylic acid, benzoyl peroxide atau sulphur yang berlebihan boleh menyebabkan kulit mengeluarkan lebih banyak minyak… Ini disebabkan bahan tersebut menghakis sedikit lapisan kulit muka yang paling atas…

4. MEROKOK

Setiap kali merokok, ia akan mengurangkan jumlah oksigen ke kulit muka… Bukan setakat membawa kepada kanser, ia juga akan mengurangkan penghasilan kolagen yang mana akan menyebabkan kulit muka berkedut dan liang rom membesar… 

5. MENGGOSOK MUKA DENGAN KUAT

Ramai yang beranggapan dengan menggosok muka dengan kuat atau menggunakan alat seperti kain atau berus pencuci muka akan membuatkan kulit muka lebih licin, tetapi sebenarnya ini akan menjadi lebih teruk…

6. TABIAT MEMICIT JERAWAT 

Semasa kita menekan jerawat untuk dipecahkan, ini boleh mengakibatkan bakteria akan masuk lebih dalam dan merebak di bawah kulit… Ini akan meningkatkan pertumbuhan jerawat… 😱

7. HORMON TIDAK STABIL

Kebiasaannya apabila stress, kulit akan menghasilkan hormon stress termasuk cortisol yang akan merangsang kelenjar minyak untuk menghasilkan testosterone dan ini akan meningkatkan penghasilan minyak dan mengakibatkan liang roma tersumbat…

8. KEBERSIHAN KULIT 

Jika anda tidak membersihkan diri terutama bahagian muka selepas bersenam, ini akan menyebabkan makeup, kotoran, bakteria dan minyak akan bercampur dengan peluh… Kesemua kotoran ini akan masuk ke dalam liang roma dan mengakibatkan jerawat… 

CARA MENGELAKKAN TERJADINYA JERAWAT 

1. Pastikan muka sentiasa bersih terutama sekali sebelum tidur…

2. Cuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari… 

3. Elakkan menggosok kulit muka dengan kain, sarung tangan ataupun span…

4. Gunakan pelembap selepas setiap kali mencuci muka…

5. Elakkan untuk menyentuh bahagian muka menggunakan tangan yang kotor… 

6. Amalkan pemakanan yang seimbang dan banyakkan memakan buah dan sayur yang segar…

7. Perbanyakkan minum air kosong…

8. Bersenam sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu untuk melancarkan peredaran darah… 

9. Jauhi tabiat memicit jerawat…


VITAMIN UNTUK MENGATASI MASALAH JERAWAT 

SR VITA-C PLUS SHAKLEE 

  • Perlindungan daripada sinaran UV 
  • Membantu mengatasi masalah jerawat dengan meningkatkan imunisasi badan bagi melawan bakteria dan jangkitan kuman 
  • Menggantikan tisu yang rosak dan menyembuhkam luka akibat dari memicit jerawat 
  • Membantu menghasilkan kolagen dan menganjalkan lagi kulit
  • Mengecutkan jerawat dan mencantikkan kulit wajah

MACAM MANA NAK DAPATKAN SR VITA-C PLUS SHAKLEE? 

Boleh hubungi pakar konsultasi anda…

πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡ πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Uncategorized

CARA KECUTKAN JERAWAT DI MUKA MENGGUNAKAN MASKER VITAMIN C SHAKLEEΒ 

Assalamualaikum w.b.t. 

Siapa suka pakai masker? 

Pakai masker yang instant atau homemade?

Tau tak produk Shaklee ni bukan setakat boleh dimakan je… Boleh buat masker jugak tau… 100% selamat… Jangan risau…

So malam ni Paah nak share cara buat masker dari SR VITA-C PLUS… 

Cara-caranya :

  1. Mula-mula patahkan SR VITA-C PLUS kepada 2 bahagian…
  2. Ambil 1 bahagian dan simpan 1 bahagian lagi untuk buat masker dilain masa…
  3. Hancurkan SR VITA-C PLUS dalam piring…
  4. Masukkan 1 sudu besar air… 
  5. Biarkan SR VITA-C PLUS tadi kembang dalam 3-5 minit…
  6. Sapukan ke seluruh muka yang siap dicuci dan dikeringkan…
  7. Biarkan masker menjadi kering dalam lebih kurang 30 minit… Nak biarkan lebih lama pun boleh…
  8. Bilas dengan air bersih…

KELEBIHAN MENGGUNAKAN MASKER SR VITA-C PLUS SHAKLEE 

  • Menegangkan kulit
  • Mengecutkan jerawat 
  • Mencerahkan kulit 
  • Menyegarkan wajah
  • Melembapkan kulit muka


MACAM MANA NAK DAPATKAN SR VITA-C PLUS SHAKLEE? 

Boleh hubungi πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Uncategorized

VITAMIN UNTUK MENCERAHKAN KULIT YANG KUSAM AGAR BERSERI BAK BULAN PURNAMAΒ 

Assalamualaikum w.b.t. 

Alhamdulillah… Subhanallah… Allahuakhbar… Lailahaillallah…

Bersyukur pada Allah Yang Maha Esa sebab dapat lagi membuka mata dan bernafas pada hari ini… Semalam keluarga sebelah ibu Paah dah balik ke semenanjung setelah berkampung di Kota Kinabalu ni selama 4 hari 3 malam… Alhamdulillah semuanya selamat sampai ke rumah masing-masing… 

Ok… Cukup la pasal trip Paah tu… Entri hari ni Paah nak cerita pasal vitamin yang dapat mencerahkan kulit dengan selamat dan semulajadi… Tak perlulah sampai nak cucuk-cucuk bagai… 

Sapa pernah alami muka pedih selepas menggunakan satu-satu produk? Paah pernah rasa… Masa tu tak kenal Shaklee lagi dan jiwa muda remaja yang nak cantik dan putih dengan cepat… Macam-macam Paah cuba… Akibatnya muka Paah tak boleh kena cahaya matahari lama-lama sebab nanti akan jadi merah dan pedih…

Putih memang putih tapi tu la… Terseksa… So nasihat Paah kepada gadis-gadis kat luar sana tak payah la nak ‘cepat sangat’ dalam nak cantik… 

KELEBIHAN VITAMIN C DALAM MENCERAHKAN KULIT 

Seperti yang diketahui ramai, vitamin C sangat berkesan dalam mencantik dan mencerahkan kulit… Tapi vitamin C ni hanya la mencerahkan secara semulajadi, jadi takkan la sampai tahap nampak urat hijau… 

Kelebihan-kelebihannya adalah:

1. AGEN ANTIOKSIDAN 

Vitamin C dapat melawan dan meneutralkan radikal bebas yang boleh menyebabkan kulit nampak lagi tua dari usia dan menggelap… 

2. MEMBENTUK KOLAGEN 

Vitamin C sangat penting dalam pembentukan kolagen… Kolagen penting untuk kulit dalam memberi keanjalan dan menampakkan kulit lebih muda dan gebu…

3. MENGURANGKAN KESAN PARUT 

Vitamin C dapat membantu dalam memperbaharui sel kulit mati dan membaiki kulit yang telah rosak akibat kesan jerawat dan jeragat… Ia akan membaikpulih tisu-tisu yang rosak…

KENAPA VITAMIN C SHAKLEE? 


Banyak produk yang mengandungi vitamin C yang boleh didapati dipasaran sekarang… Tetapi kenapa perlu memilih vitamin C Shaklee? 

1. SENTIASA SELAMAT

Setiap produk Shaklee adalah 100% selamat untuk digunakan… Shaklee menjamin keselamatan tanpa syarat kerana saintis Shaklee mencari di seluruh dunia untuk mendapatkan sumber bahan-bahan semulajadi yang terbaik… 

8 sebab untuk mempercayai kualiti dan keselamatan produk Shaklee…

  1. Shaklee menjalankan lebih 350 ujian ke atas ramuan botani yang baru untuk logam berat, racun serangga atau bahan cemar berbahaya…
  2. Shaklee juga menjalankan lebih 250 ujian ke atas racun serangga melebihi dari syarat yang ditentukan oleh United States Pharmacopeia (USP)…
  3. Shaklee menjalankan lebih 100000 ujian kualiti setiap tahun…
  4. Tiada perasa tiruan, pemanis atau pengawet tambahan…
  5. Bebas gluten 
  6. Produk Shaklee adalah bebas-GMO dan disahkan melalui Identity Preserved Program (IPP)…
  7. Biodegradable iaitu bahan mudah lupus…
  8. Tidak lakukan ujian ke atas haiwan…


2. SENTIASA BERFUNGSI 

Di Shaklee, kami tidak akan suka-suka mengatakan produk kami bagus tetapi membuktikan yang Shaklee sememangnya bagus… 

  1. Lebih dari 100 jurnal penyelidikan saintifik dan menerbitkan Shaklee Dietary Supplement Study atau lebih dikenali sebagai Landmark Study…
  2. Telomere Study…
  3. Memperoleh lebih dari 70 patent dan ‘patents-pending’ untuk formula eksklusif…
  4. Lebih dari 70 produk Shaklee dipatenkan…

3. SENTIASA MESRA ALAM

Shaklee memimpin gerakan alam sekitar melalui teladan… Dr. Forrest C. Shaklee menubuhkan syarikat ini berdasarkan pada prinsip Hidup Berharmoni Dengan Alam Semulajadi… Itu adalah lebih setengah abad yang lalu dan kami terus memimpin melalui teladan… 

Shaklee adalah syarikat pertama di dunia yang menjadi Climate Neutral yang telah disahkan untuk benar-benar mengimbangi pelepasan karbon yang menyebabkan impak sifar terhadap alam sekitar… Ibu pejabat korporat dunia Shaklee adalah pemenang anugerah bagi reka bentuk alam sekitar…

MACAM MANA UNTUK DAPATKAN SR VITA-C PLUS SHAKLEE INI?


Uncategorized

5 TIPS KECUTKAN JERAWAT YANG MENGGILA DIMUKA DENGAN CEPAT DAN BERKESANΒ 

Assalamualaikum w.b.t. 

Jerawat ni memang musuh utama muka kan? Disebabkan sebiji jerawat, hari yang indah boleh bertukar jadi muram… Rasa bad mood sangat… Kena pulak jerawat yang besar… Allah… Dah la sakit… Huduh pulak tu… 😣

Apa nak buat? Paah nak kongsikan tips kecutkan jerawat… Setiap orang setiap ragam… Jadi, mungkin tips yang Paah akan kongsikan ni tak jadi pada sesetengah orang… Jangan salahkan Paah… πŸ™ˆ Atau cepat dan lambat keberkesanan tu pun mungkin berbeza…

5 TIPS KECUTKAN JERAWAT 


1. AIS

Ais atau air batu boleh digunakan untuk mengurangkan kemerahan, benjol dan keradangan yang disebabkan oleh jerawat dengan cepat… Ia membantu dalam meningkatkan peredaran darah di kawasan yang terlibat, mengecilkan liang roma dan membuang kotoran dan minyak yang menutupi kulit muka…

Cara-caranya :

  1. Balut seketul ais atau ais yang dihancurkan di dalam sehelai sapu tangan…
  2. Letakkan ais di tempat yang berjerawat selama beberapa saat dan angkat…
  3. Tunggu beberapa minit dan ulang proses ini…


2. BUAH LEMON

Jus lemon yang terkenal kaya dengan vitamin C ini dapat membantu mengeringkan jerawat dengan cepat… Tapi pastikan menggunakan buah lemon segar, bukan jus dari botol..

Cara-caranya :

  1. Celupkan sekeping kapas muka ke dalam jus lemon kosong dan tampalkan di jerawat sebelum tidur… Cuci muka pada keesokkan harinya…
  2. Boleh juga mencampurkan 1 sudu besar kus lemon dengan 1 sudu kecil serbuk kayu manis dan diletakkan di jerawat semalaman… Basuh muka menggunakan air suam pada keesokkan harinya…

*cara ini tidak sesuai untuk sesiapa yang mempunyai kulit sensitif*



3. UBAT GIGI

Siapa kata ubat gigi hanya digunakan untuk kegunaan gigi sahaja? Ubat gigi juga boleh digunakan untuk mengecutkan jerawat… Ia sangat berkesan setelah melakukan kaedah menggunakan ais… Tapi pastikan menggunakan ubat gigi berwarna putih dan elakkan mengguna ubat gigi gel…

Cara-caranya :

  1. Sapu sedikit ubat gigi putih di tempat yang berjerawat sebelum tidur…
  2. Keesokkan harinya, basuh muka dan benjol jerawat akan berkurangan…

*boleh ulang kaedah ini di siang hari tapi pastikan ubat gigi dibiarkan lebih kurang setengah jam*



4. BAWANG PUTIH

Selain digunakan dalam masakan, ia juga berguna untuk melawan jerawat… Bertindak sebagai agen antiviral, antifungal, antiseptik dan antioksidan yang membantu merawat jerawat dengan cepat… 

Cara-caranya :

  1. Potong sebiji bawang putih segar kepada dua…
  2. Sapukan bawang putih di jerawat dan biarkan selama 5 minit dan basuh dengan air suam…
  3. Ulang kaedah ini beberapa kali sehari…

*makan 1 biji bawang putih mentah setiap hari boleh membantu membersihkan darah*



5. VITAMIN C SHAKLEE 

Ia boleh menguatkan imun terhadap kesan radangan pada kulit… Ia juga boleh mengatasi jerawat dengan meningkatkan sistem pemulihan wajah…

Cara-caranya :

  1. Boleh amalkan memakan 4 biji vitamin C Shaklee setiap hari… Ia boleh dimakan terus 4 biji serentak atau dibahagi kepada 2 sesi – 2 biji pagi dan 2 biji sebelum tidur…
  2. Boleh dijadikan masker muka… a) patahkan vitamin C kepada 2 – hanya menggunakan sebelah sahaja, sebelah lagi boleh simpan untuk sesi lain… b) hancurkan vitamin tadi dan masukkan 1 sudu besar air bersih… c) biarkan selama 3-5 minit atau sehingga vitamin tadi larut dalam air… d) sapukan pada keseluruhan muka yang telah dicuci bersih dan dikeringkan… e) biarkan lapisan tadi kering dan bilas dengan air suam… 


MACAM MANA NAK DAPATKAN SR VITA-C PLUS SHAKLEE? 

Boleh hubungi: πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡


Uncategorized

KEISTIMEWAAN VITAMIN C SHAKLEE BERBANDING VITAMIN C DI PASARANΒ 

Assalamualaikum w.b.t. 

Hai semua… Apa aktiviti hujung minggu lepas? Duduk rumah? Jalan-jalan? Paah jalan-jalan ke Kundasang dengan keluarga besar Paah dari sebelah ibu… Happening uolls… 

Tapi Paah bukan nak cerita pasal trip Paah… Entri kali ini Paah nak cerita pasal keistimewaan vitamin C Shaklee… Minggu lepas, sebelum Paah ke Kundasang, sempat Paah singgah ke branch Shaklee untuk beli SR VITA-C PLUS… Ada 2 orang order… Haaa… Nampak tak betapa istimewanya vitamin C ni…


KEISTIMEWAAN VITAMIN C SHAKLEE

1. SUSTAINED RELEASE SYSTEM 

Seperti nama produk ini, SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS, Dr. Shaklee telah mencipta sistem pembebasan secara berterusan ini pada tahun 1981… Sistem ini bertujuan untuk membolehkan vitamin C dilepaskan ke tubuh badan sedikit demi sedikit… 

Sebiji vitamin C Shaklee mengandungi 500mg vitamin C… Dengan adanya sistem ini, vitamin C boleh dilepaskan sebanyak 100mg setiap jam selama 5 jam… Ini dapat mengurangkan pembaziran vitamin C… 

Ini bersamaan dengan memakan sebiji setengah buah oren setiap jam selama 5 jam… Sekali dengan kulit tau… 😎

2. DIEKSTRAK DARIPADA JAGUNG 🌽 

Untuk sesiapa yang ada masalah perut sensitif, sangat digalakkan untuk mengamalkan vitamin C Shaklee ini sebab ia diekstrak daripada jagung… 

Jagung mempunyai banyak manfaat termasuk melambatkan proses penuaan, mempertingkatkan tekstur kulit dan menghilangkan parut jerawat…

3. DITAMBAH DENGAN CITRUS BIOFLAVONOID 

Setiap biji vitamin C Shaklee akan ditambah dengan 120mg of citrus bioflavonoids… Ia diekstrak dari buah lemon, oren dan limau gedang(grapefruit)… 

Ini akan meningkatkan keberkesanan vitamin C di dalam tubuh, melegakan keradangan dan menentang jangkitan bakteria dan radikal bebas…

4. MURAH DAN MENJIMATKAN

Sebotol SR VITA-C PLUS SHAKLEE mempunyai 180 biji vitamin C… Seperti yang tertera dibotol, cadangan penggunaan adalah 1 biji vitamin setiap hari… Jadi, sebotol SR VITA-C PLUS BOLEH bertahan sehingga 6 bulan! 

Harga sebotol SR VITA-C PLUS adalah RM104… Ini bermakna, sebiji SR VITA-C PLUS cuma berharga RM0.60! Wahhh… Memang berbaloi… πŸ€‘


MACAM MANA NAK DAPATKAN SR VITA-C PLUS SHAKLEE? 


Uncategorized

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE MENINGKATKAN IMUNISASI DIRIΒ 

Assalamualaikum w.b.t. 

Selamat pagi Jumaat… Semoga Allah memberkati hidup semua orang yang Paah sayang… Termasuk yang baca blog Paah ni… Alhamdulillah… Masih diberi nafas untuk melihat keindahan ciptaan Allah… 

Entri hari ni Paah nak buat kelainan sikit… Paah nak cerita testimoni Paah sendiri mengamalkan vitamin C Shaklee ni… You guys can enjoy watching me ‘membebel’ from this video…

 *first time buat video sendiri… Maaf diatas kekurangan…*

🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞

testimoni Paah mengamalkan vitamin C Shaklee 

🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞🎞

Ni gambar sebelum dan selepas Paah amalkan vitamin C Shaklee… 

Gambar sebelum tu bulan 6 tahun 2016… Yang sebelah tu pulak gambar sekarang… Beza tak? Dulu kalau tak pakai spek pun nampak jelas jerawat… Sekarang Alhamdulillah… Kalau betul-betul nak perhatikan muka kena pakai spek… 😍

Ni gambar tahun 2015… Ni belum kahwin lagi… Time ni Paah dah cuba cover dah… Tepek kat muka pun masih nampak jerawat… Malu? Sangat… Confident? Kosong… 


MACAM MANA NAK DAPAT PERBEZAAN MACAM PAAH? BOLEH HUBUNGI PAAH MELALUI NOMBOR DIBAWAH…